Wie aan Gruppo Sportivo en Herman Brood denkt kan niet om de Bombitas heen. Het spetterende duo dat de gelederen van beide bands versterkt sinds 1980. Live zijn Lies Schilp en Inge Bonthond de grote blikvangers, en de bijzondere kleur van hun stemmen zet de toon van iedere Sportivo en Brood show.

Bombitas XL
Met Powerplay frontman Jan van der Meij hebben de Bombitas al jaren een muzikale fling. Niet heel verwonderlijk dat de dames hem gevraagd hebben om samen met Max Mollinger en Peter Calicher, drummer en toetsenist van Gruppo Sportivo, een show te maken waarin hun eigen pophistorie centraal staat.

Bombitas XL speelt hun favoriete nummers van Herman Brood, Powerplay, Vitesse, I’ve got the Bullets, The Frog en niet in de laatste plaats Gruppo Sportivo. Spannend om te zien en te horen hoe de kruisbestuiving Sportivo, Brood, Powerplay werkt.

Een greep uit het repertoire: Hey Girl (Gruppo Sportivo), Pop it (herman Brood), Rock ’n roll band (Vitesse), Make it alone (Powerplay), Stay Free (The Frog).

Nieuw album Gruppo Sportivo GREAT!

In 2018 komt Gruppo Sportivo toch weer met een nieuw album getiteld Great! Hierop 12 fonkelnieuwe nummers. Pers en publiek reageren enthousiast op Great! en het album wordt in muziekkrant OOR het beste sinds Back to ’78 genoemd. Bij de  promotietour trekt Gruppo Sportivo volle en vaak uitverkochte zalen.  
Een succesvolle crowdfundingsactie maakt het mogelijk dat GREAT! in september ’18 op vinyl verschijnt.
Lies Schilp

Lies Schilp

vocals

Lies begint haar carrière als zangeres in 1980 bij Gruppo Sportivo. In 1983 vraagt Herman Brood haar om samen met Robbie Schmitz zijn achtergrondkoortje de Bombitas te vormen. Net zoals bij Sportivo tourt Lies met Brood in Nederland en in de rest van Europa, met name in Duitsland. Na een paar kleine uitstapjes met een eigen band en als backing vocals van o.a. Udo Lindenberg stopt Robbie met de Bombitas. Lies gaat verder met Inge Bonthond bij Herman Brood en later ook weer bij Gruppo Sportivo.
In 1990 richt Lies de gelegenheidsvrouwenband Girls Wanna Have Fun op met de crème-de-la-crème van de Nederlandse rockdiva’ s.
Inge Bonthond

Inge Bonthond

(vocals)

Inge werd bekend met de band The Frozen Frog van zanger Rick de Vito. Ook The Frog was succesvol in Nederland en Duitsland. Inge tourt met Pecy SLedge en I’ve got the Bullets. In 1988 vraagt Lies haar om samen door te gaan als Bombitas. Ook Inge maakt deel uit van Girls Wanna Have Fun.
1993 met Gruppo

Bands en muzikanten waar de Bombitas mee hebben samengewerkt zijn:

Gruppo Sportivo, Herman Brood & his Wild Romance, Girls Wanna Have Fun, The Frog, I’ve got the Bullets, Udo Lindenberg, Percy Sledge, The Nits, The Scene, Golden Earring, Frank Boeijen, Het Goede Doel, Erwin Nijhoff, The New Adventures, Anouk, De Dijk, Syb vd Ploeg, Di-rect, Peter te Bos, Lois Lane, Manuëla Kemp, Frédérique Spigt, Ellen ten Damme, André Hazes, Urban Heroes, Hallo Venray, Tee-set, Peter Koelewijn, Groove the Princess, The Bob Color, Herb Mews & the Mules, De Dopegezinde gemeente e.v.a.

Peter Calicher

keyboards / vocals
In 1976 richt toestenist Peter Calicher met drummer Max Mollinger Gruppo Sportivo op. Peter is samen met singer/songwriter Hans Vandenburg verantwoordelijk voor die typische Sportivo sound. Zijn uitvoering van de hit Superman is een klassieker. Gruppo Sportivo scoort de een na de andere hit en de band is eind 70-er jaren de populairste band van Nederland. Heel Europa ligt aan de voeten van Gruppo in die tijd. Op de top van de roem stopt de band en gaat verder als The Buddy Odor Stop. Na een album en een tour wordt Gruppo Sportivo weer opgericht.

Max Mollinger

drums
Gruppo Sportivo bandlid van het eerste uur. In de jaren 80 maakt Max een uitstapje naar de band I’ve got the Bullets van zangeres Frédérique Spigt. Ook hiermee scoort hij een aantal hits w.o. Always in the middle of the night.

Jan van der Meij

Jan van der Meij: gitaar/vocals  
Als oprichter en frontman van de band Powerplay heeft Jan succes met de hit Rosie en Make it alone. Jan maakt deel uit van de band Vitesse van drummer Herman van Boeijen en waarin destijds ook Herman Brood speelde. De single “Rock & Roll Band”, een stevige compositie van Van der Meij, haalt de hitparades. Jan is vaste begeleider en songwriter van Frédérique Spigt en tourt met de Beatles tribute band The Analogues

Bas Coulier

basgitaar
The ace on bass! Speelde bij Powerplay, New Adventures, The Wild Romance en Vinny Fazzari.

 

50 JAAR NEDERPOP – CANON VAN DE NEDERLANDSE POPMUZIEK 1958-2008

Je hoort het vaak van mensen die dertig of ouder zijn: ze blijven trouw aan sommige muziek die ze voor het eerst hoorden toen ze vijftien, zestien jaar waren – de leeftijd waarop bepaalde muziek in kan slaan als een bom. De eerste keer een absoluut meesterwerk uit de popmuziek horen – je weet dan letterlijk niet wat je overkomt. Natuurlijk, altijd blijven er bands en acts waardoor je wordt overrompeld en geïmponeerd, maar: the first cut is the deepest, luidt de wet van de Beslissende Luister-ervaring.

Volgens die wet moet ik, geboren in 1963, teruggaan naar eind jaren zeventig voor de voor mij beslissende momenten in de pop. Gelukkig hoef je voor die periode niet lang te zoeken naar legendarisch geworden albums. Gruppo Sportivo schreef popgeschiedenis met Ten Mistakes (1977), en van Herman Brood verscheen in 1978 de plaat die achteraf gezien zijn meesterwerk zou blijken: Shpritsz. In Alkmaar had ik in de aula van het Murmellius Gymnasium stiekem een optreden meegemaakt van Herman Brood en zijn Wild Romance (stiekem, omdat het concert alleen voor de Murmellianen bedoeld was en ik zat elders op school), en sindsdien was mijn leven niet meer hetzelfde. Ik had rock-’n-roll recht in het gezicht gezien, en diens naam was Herman Brood. Maar aan de andere kant: bestond er in Nederland een band met meer élan en gevoel voor ironie dan Gruppo Sportivo? Nee dus. Ik had ontzag voor de sleezy rock-’n-roll van de – toen al – legendarische Brood, maar kon tegelijkertijd niet genoeg krijgen van de tien superslimme, aanstekelijke en poppy nummers op Ten Mistakes.

Nu, zo’n dertig jaar later, moet ik dus alsnog kiezen in het kader van ‘het beslissende moment uit de Nederpop’. Ik moet bekennen dat ik ook nu nog geen keuze wil maken tussen Gruppo en Brood […]

Joost Zwagerman

Bombitas Tour Dates