Selecteer een pagina

LIKE ONZE FACEBOOK PAGINA BOMBITAS XL
info@liesschilp.nl

AGENDA

JOOST ZWAGERMAN – Je hoort het vaak van mensen die dertig of ouder zijn: ze blijven trouw aan sommige muziek die ze voor het eerst hoorden toen ze vijftien, zestien jaar waren – de leeftijd waarop bepaalde muziek in kan slaan als een bom. De eerste keer een absoluut meesterwerk uit de popmuziek horen – je weet dan letterlijk niet wat je overkomt. Natuurlijk, altijd blijven er bands en acts waardoor je wordt overrompeld en geïmponeerd, maar: the first cut is the deepest, luidt de wet van de Beslissende Luister-ervaring

Volgens die wet moet ik, geboren in 1963, teruggaan naar eind jaren zeventig voor de voor mij beslissende momenten in de pop. Gelukkig hoef je voor die periode niet lang te zoeken naar legendarisch geworden albums. Gruppo Sportivo schreef popgeschiedenis met Ten Mistakes (1977), en van Herman Brood verscheen in 1978 de plaat die achteraf gezien zijn meesterwerk zou blijken: Shpritsz. In Alkmaar had ik in de aula van het Murmellius Gymnasium stiekem een optreden meegemaakt van Herman Brood en zijn Wild Romance (stiekem, omdat het concert alleen voor de Murmellianen bedoeld was en ik zat elders op school), en sindsdien was mijn leven niet meer hetzelfde. Ik had rock-’n-roll recht in het gezicht gezien, en diens naam was Herman Brood. Maar aan de andere kant: bestond er in Nederland een band met meer élan en gevoel voor ironie dan Gruppo Sportivo? Nee dus. Ik had ontzag voor de sleezy rock-’n-roll van de – toen al – legendarische Brood, maar kon tegelijkertijd niet genoeg krijgen van de tien superslimme, aanstekelijke en poppy nummers op Ten Mistakes.

Nu, zo’n dertig jaar later, moet ik dus alsnog kiezen in het kader van ‘het beslissende moment uit de Nederpop’. Ik moet bekennen dat ik ook nu nog geen keuze wil maken tussen Gruppo en Brood […]


xPzkNSK0z7GhUM758tRU1cAlJaBehQBsZr2mIJf-3_EBOMBITAS

Wie aan Gruppo Sportivo en Herman Brood denkt kan niet om de Bombitas heen. Het spetterende duo dat de gelederen van beide bands versterkt sinds 1980. Live zijn Lies Schilp en Inge Bonthond de grote blikvangers, en de bijzondere kleur van hun stemmen zet de toon van iedere Sportivo en Brood show.

Bombitas XL

Met Powerplay frontman Jan van der Meij hebben de Bombitas al jaren een muzikale fling. Niet heel verwonderlijk dat de dames hem gevraagd hebben om samen met Max Mollinger en Peter Calicher, drummer en toetsenist van Gruppo Sportivo, een show te maken waarin hun eigen pophistorie centraal staat.

Bombitas XL speelt hun favoriete nummers van Herman Brood, Powerplay, Vitesse, I’ve got the Bullets, The Frog en niet in de laatste plaats Gruppo Sportivo. Mooi omlijst door smeuïge verhalen over de rock & roll jaren met deze bands en een prachtig tijdsbeeld. Want was Herman Brood niet een van de oprichters van Vitesse, de band waar Jan van der Meij lange tijd dienst van uitmaakte? Spannend om te zien en te horen hoe de kruisbestuiving Sportivo, Brood, Powerplay gaat werken.

Meer over de bandleden:

Lies Schilp (vocals)
Lies begint haar carrière als zangeres in 1980 bij Gruppo Sportivo. In 1983 vraagt Herman Brood haar om samen met Robbie Schmitz zijn achtergrondkoortje de Bombitas te vormen. Net zoals bij Sportivo tourt Lies met Brood in Nederland en in de rest van Europa, met name in Duitsland. Na een paar kleine uitstapjes met een eigen band en als backing van o.a. Udo Lindenberg stopt Robbie met de Bombitas. Lies gaat verder met Inge Bonthond bij Herman Brood en later ook weer bij Gruppo Sportivo.
In 1990 richt Lies de gelegenheidsvrouwenband Girls Wanna Have Fun op met de crème-de-la-crème van de Nederlandse rockdivas. Regelmatig zijn de dames nog te zien op de Nederlandse poppodia, theaters en festivals.

Inge Bonthond (vocals)
Inge werd bekend met de band The Frozen Frog van zanger Rick de Vito. Ook The Frog was succesvol in Nederland en Duitsland. Inge tourt ook met Pecy SLedge en I’ve got the Bullets. In 1988 vraagt Lies haar om samen door te gaan als Bombitas. Ook Inge maakt deel uit van Girls Wanna Have Fun.

Jan van der Meij (gitaar/vocals)
Als oprichter en frontman van de band Powerplay heeft Jan succes met de hit Rosie en Make it alone. Jan maakt deel uit van de band Vitesse van drummer Herman van Boeijen en waarin destijds ook Herman Brood speelde. De single “Rock & Roll Band”, een stevige compositie van Van der Meij, haalt de hitparades. In Duitsland is de band zeer succesvol. Tegenwoordig speelt Jan in de band Van Frédérique Spigt met wie hij samen alle nummers schrijft.

Peter Calicher (keyboards/vocals)
In 1976 richt toetsenist Peter Calicher met drummer Max Mollinger Gruppo Sportivo op. Peter is samen met singer/songwriter Hans Vandenburg verantwoordelijk voor die typische Sportivo sound. Zijn uitvoering van de hit Superman is een klassieker. Gruppo Sportivo scoort de een na de andere hit en de band is eind 70-er jaren de populairste band van Nederland. Heel Europa ligt aan de voeten van Gruppo in die tijd. Op de top van de roem stopt de band en gaat verder als The Buddy Odor Stop. Na een album en een tour wordt Gruppo Sportivo weer opgericht. Het succes is vooral in het buitenland. Tot eind 2013 tourt de band door het Nederlandse popcircuit met vrijwel ieder jaar een nieuw album. In het najaar van 2013 is er nog een zeer succesvolle farewell tour met een daverend afscheidsoptreden in het Patronaat. Gruppo Sportivo gaat niet meer live optreden maar er wordt nog wel gewerkt aan een nieuw album.

Max Mollinger (drums)
Gruppo Sportivo bandlid van het eerste uur. In de jaren 80 maakt Max een uitstapje naar de band I’ve got the Bullets van zangeres Frédérique Spigt. Ook hiermee scoort hij een aantal hits w.o. Always in the middle of the night.

Bas Coulier (bass)
The ace on bass! Speelde bij Powerplay, New Adventures, The Wild Romance en Vinny Fazzari.

Dalal Marouf (gitaar/zang)
Met Girls Wanna Have Fun en Groove the Princess stond gitariste Dalal jarenlang op het podium met  Lies en Inge. Haar scheurende solo’s en funky licks en de samenklank van haar stem met die van Lies en Inge geven een extra dimensie aan de Bombitas. Dalal maakte diverse soloalbums en is de drijvende kracht achter Chicks “n Strings.

Bands en muzikanten waar de Bombitas mee hebben samengewerkt zijn ondermeer:
Gruppo Sportivo, Herman Brood & his Wild Romance, Girls Wanna Have Fun, The Frog, I’ve got the Bullets, Udo Lindenberg, Percy Sledge, The Nits, The Scene, Golden Earring, Frank Boeijen, Het Goede Doel, Erwin Nijhoff, The New Adventures, Anouk, De Dijk, Syb vd Ploeg, Di-rect, Peter te Bos, Lois Lane, Manuëla Kemp, Frédérique Spigt, Ellen ten Damme, André Hazes, Urban Heroes, Hallo Venray, Tee-set, Peter Koelewijn, Groove the Princess, The Bob Color, Herb Mews & the Mules, De Dopegezinde gemeente e.v.a.

Boekingen:
Muziekprodukties Bert Bijlsma
Hamrikkerweg 4, 9943 TB Nieuw-Scheemda
tel 0598 446357/446567
www.bertbijlsma.com